vrijdag 29 januari 2016

De laatste drie maanden van Bruno Grönings leven




November 1958 merkt Josette Gröning dat haar man binnen kort tijd sterk vermagert.  Dr. Pierre Grobon,, een bevriend arts uit Parijs, dringt erop aan om zich direct te laten onderzoeken. Maar al voor hij naar Parijs vertrekt zegt Bruno Gröning tegen zijn vrouw dat niemand hem kan helpen. Hij weet wat er zich in zijn lichaam afspeelt.

Naar aanleiding van röntgenfoto’s stelt Dr. Grobon de diagnose maagkanker in vergevorderd stadium Hij wil direct opereren, maar Bruno Gröning weert dat af omdat hij nog dringend in Duitsland te doen heeft die hij boven zijn eigen gezondheid stelt. Zijn volledig normale bloedbeeld klopt zeldzamerwijze totaal niet met de diagnose, waardoor de arts het de Grönings toestaat nog een week naar Duitsland te gaan. Josette kan aan haar man op de terugreis niet merken dat hij uitgeput noch dat hij teneergedrukt is. Bruno Gröning rijdt zelf en bij een tussenstop bij vrienden eet hij met grote trek.

Tijdens de volgende dagen bereidt hij de Kerstvieringen van de gemeenschappen voor. Op 4 december spreekt hij een band in, die elke viering afgespeeld moet worden. In deze laatste voordracht legt hij nog eens de beginselen van zijn leer uit er verontschuldigt zich er meermaals voor dat hij ondanks zijn vaste toezegging niet kan verschijnen. Behalve Erich Pelz, die hij met de band naar de vrienden stuurt, weet niemand iets van zijn toestand. 

Aan hem laat hij de röntgenfoto van zijn maag zien waarop een kleine en een grote zwarte plek zijn te zien en zegt dat de kleine plek het slechte is wat hij van de mensen afneemt. Dat is niet erg, dat zou hij weer vlug kwijt zijn. Maar die grote, dat was het slechte van de mensen, het genezingsverbod en de daarmee verbonden gang van zaken. En dat zou door mensenhanden weer verwijderd moeten worden.

Daarna rijdt hij met Josette weer naar Parijs naar de Clinique Henner. Dr. Grobon heeft de daar werkzame kankerspecialist Dr. Bellanger geïnformeerd, die Bruno Gröning op 8 december zal opereren. Maar bij het openen van zijn maag ziet het er nog veel slechter uit dan de artsen vermoed hadden. Het ziet eruit als was de maag verteerd. In dit stadium is geen operatie meer mogelijk en de artsen sluiten de wond weer direct. Het is niet te begrijpen dat Bruno Gröning verder een goede eetlust heeft, terwijl patiënten met een soortgelijke diagnose ieder voedsel uitbraken.

Enkele dagen later staat hij alweer op en verrast de artsen met gymnastiek en oefeningen. Hij moest het verplegend personeel moed inspreken en ook nu verliest hij zijn humor niet.
Korte tijd na de operatie rijdt hij met Josette weer terug naar Plochingen en zit hij ook deze reis weer zelf achter het stuur. Kerstmis brengt hij thuis door.

Midden januari 1959 komt hij met de voorzitters van de nieuwe vereniging, Pelz en Loy, bijeen en bespreekt de verdere opbouw van de gemeenschappen met hen. Beiden hebben ze geen vermoeden dat ze Bruno Gröning nooit meer zullen zien en begrijpen de ernst niet waarmee hij hen op verschillende dingen wijst. Hij geeft zich drie dagen lang, met alle geduld de moeite hun duidelijk te maken hoe hij wil hoe het werk wordt geleid; hij stoot echter op onbegrip. Tenslotte laat hij alles aan ze over en schikt zich in het noodlot nu alles te moeten loslaten wat hij in zijn leven heeft opgebouwd.

Op 21 januari 1959 vliegt hij weer naar Parijs. Eén dag later wordt er om negen uur ’s morgens weer geopereerd. Vanwege een darmafsluiting is er een nieuwe ingreep nodig. Op hetzelfde uur wordt er in het Paleis van Justitie in München de behandeling van beroep in cassatie weer geopend. De Parijse artsen leggen zich erbij neer: het ziet eruit of de buikholte verbrand is. De volgende dagen heeft Bruno Gröning volledig normale temperatuur, normale pols- en bloeddruk. Hij staat nog twee keer kort op en verliest dan op 25 januari zijn bewustzijn. De volgende nacht worden de eerste tekenen van de naderende dood zichtbaar.

Op 26 januari 1959 om 13.46 uur sterft Bruno Gröning op 52 jarige leeftijd in Parijs.

Dr. Bellanger kan dat, wat hij bij Bruno Gröning heeft gezien, niet als kanker identificeren, schrijft dat echter wel in de overlijdensverklaring omdat ‘dood door onbekende oorzaak’ alleen maar aanleiding zou geven voor verder geklets.  Bruno Grönings lichaam wordt voor een gemakkelijker overtocht naar Duitsland gecremeerd en in Dillenburg bijgezet.

Het geval Gröning lijkt hiermee voorgoed voorbij.

‘De mens,
hij komt en vergaat,
zoals de bloemen,
zoals de bomen,
zoals de struiken,
Het een wordt door het andere afgelost..
Nu houdt u wacht op deze aarde. (…..)

Van tijd tot tijd wordt men afgelost – ik ook .”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten