vrijdag 12 december 2014

Advent






Zwangere Maria en Jozef


Het is adventstijd, de aanloopperiode naar de kerst. Hoewel het niet in de bijbel wordt genoemd, is het een heel oude christelijke traditie om in de adventsperiode, die begint op de zondag 4 weken voor kerst, zich op het kerstfeest voor te bereiden, waarop de geboorte van Jezus wordt herdacht.

Tegenwoordig komt het er vaak niet meer van om ons op Kerstdag te bezinnen waarom we Kerst vieren.

Maar het is belangrijk dat we door de kerstbomen en uitbundige maaltijden heen ook kijken en stilstaan bij het kind in de kribbe, ook al is het maar heel even. Even stilstaan bij die grootse gebeurtenis en bij wat Hij ons daarmee geschonken heeft: de volle geboorte en doorbraak van Zijn Geest in ons hart en de vrijheid om de hoogste hemel weer binnen te gaan.
  
Bruno Gröning zei:
"Men zou zich erop moeten voorbereiden. Niet ieder jaar weer aan de aardse geschenken denken, maar aan het goddelijke geschenk dat God zelf hem heeft gegeven, het zo prachtige lichaam. 
En juist daarom, lieve vrienden, moeten wij veel, veel meer op onszelf en zo ook op het goddelijk geschenk, op ons lichaam, letten. Maar uiteindelijk heeft de mens er geen weet meer van. Hij weet niet eens hoe aandacht aan zichzelf te besteden. Hoe ver is de mensheid van de weg afgedwaald die ons, die alle mensen naar God geleidt? 
Christus was 33 jaar op deze aarde, dat wil zeggen in het lichaam dat God hem voor dit leven op aarde gegeven heeft, zodat hij ons alles kon doorgeven wat God aan ons, aan de hele mensheid te vertellen had. Want anders waren de mensen niet meer in staat om naar God te luisteren. En dat betekent voor ons de geboorte van Christus.
Opdat wij altijd datgene voor ons lichaam opnemen wat God voor ons bestemd heeft. Want dit alles, beste vrienden, is mogelijk. Het is de waarheid, waar God ons ook voor geschapen heeft.  Hij heeft ons er het leven op aarde voor gegeven. En ik herhaal het nog een keer, en het kan niet vaak genoeg worden gezegd dat de mens nu werkelijk zou moeten weten wat voor ons mensen, wat voor de gehele mensheid de geboorte van Christus betekent."
4 december 1958

Geen opmerkingen:

Een reactie posten